Vi har på barnens scen ett fast studiotak, inga rår som hissas upp och ned alltså. Rören bildar ett rutnät som täcker nästan hela taket i scenrummet. Det finns två luckor i denna grid och det är – Tvärs över centrum, där det går en bärande stålbalk över scenen och också strax framför den främre fonden/ridån, där det hänger en motoriserad filmduk i taket


För att komma upp till dessa rår på 5,5 meters höjd så använder vi oftast en stege på hjul. Skulle vi behöva nå punkter över läktarna så används en så kallad A-stege vars två ben kan justeras i olika höjder. Båda dessa finns tillgängligt lagrade i scenrummet, bakom fonden.
Uppe i taket finns det med jämna mellanrum fördelat 165 st eluttag med fast spännning 230 V. De är grupperade tre och tre så att tre uttag bredvid varandra tillsammans kan belastas med max 10A (2300W).
På bilden här ses de åtta DMX splittarna och en DMX merger. Härifrån skickas det ut 512 kanaler DMX till 48 punkter, så att det ska vara lätt att hitta DMX anslutningar uppe i taket och även på scengolv och entresolplan.
För äldre glödlampor, som behöver en extern dimmer för att styras, använder vi två-kanalsdimmers som man kan hänga intill strålkastaren. Vi har några extra för gäster att låna.


Mergern i ovanstående bild har som regel minst två ljusbord inkopplade.
Det ena är en sådan här liten panel för sex st mastrar som kan användas för enklare arrangemang. Den hittar man just innanför entrédörren till vänster, något dold på väggen i ett litet skåp.
Det andra ljusbordet i mergern är en iMac-dator som står uppe i kontrollrummet. I den finns ett gratisprogram som heter LXConsole som vi använder för eget bruk. Om du som gästartist vill använda ditt eget medhavda ljusbord för att styra våra lampor så finns det förberett DMX intag på flera ställen där du kan koppla in dig och ansluta till vår merger med vad du vill. Tänk på att mergern är inställd i HTP-mode dvs. signalerna från flera ljusbord blandas med prioritet för det högsta av olika givna värden.





Barnens Scen är i sin form både en halvarena och en så kallad “Studio” eller “BlackBox”. Det beror på hur du använder lokalen och var du placerar din publik. Detta gör att lokalen är lite besvärlig att ljussätta. Konventionen säger att man på en arena som vår bör ha fyra ljuskällor i fyra olika riktningar på var del av scenytan. Vi har dock av ekonomiska skäl fått begränsa oss till tre ljusriktningar, lite mer som på en konventionell, frontalt betraktad, “tittskåpsscen”.

För riktning av husets grundrigg är scenytan indelad i zoner. Tretton ganska stora zoner i arenan och ytterligare sex-sju st på scenens bakre del. Dessa zoner och vilka kretsnummer som träffar i dem kan du se på en PDF som du kan hämta här.
Också layouten i vårt ljusprogram som du ser här till vänster, är gjord så att du ska kunna gissa ungefär var varje lampa träffar. I centrum av arenan t ex träffas en person med ett motljus ifrån lampa nr 113 och framifrån av lamporna med kanal nr 24 & 25.
Frontljus i den yttre delen av arenan, närmast publiken, utgörs tyvärr ännu av ParCans (ch 1-14) I den inre cirkeln är alla frontljus profilstrålkastare av typen ETC jr. zoom 25/50 (ch 16-25). För att färglägga och skapa motljus finns 101-118 som är 130 W zoom ArcLEDs.
Ritningar av vår ljusplot är utförda i ett program som heter LXFree. Det är ett gratisprogram för Appledatorer som du kan hämta på den här hemsidan. Använder du det programmet, eller betalversionen LXBeams, så kan du däri också tydligt se hur alltsammans är kopplat. Channel nummer som du ser på ljuskonsolen ovan är så gott som aldrig desamma som dimmer nr, allt är softpatchat på ritningarna i LXFree liksom i ljusprogrammet LXConsole.
Vill du hellre se ritningarna som PDF:er så ligger det en länk till en PDF här: Grundrigg 2023 lightplot 23